Hoe weet je of een psycholoog goed is?

Een bijzonder beroep

Een psycholoog heeft veel moeite moeten doen om het beroep uit te mogen oefenen. Het is een bijzonder beroep, de enige vorm van zorg waarin de behandelaar en de cliënt een beetje dezelfde zijn. Waar een huisarts pillen en verband heeft en een chirurg allemaal monitoren en apparaten, heeft een psycholoog jou, zijn ervaring en opleiding. Meer niet. Daarbij zijn de klachten en vragen vaak kwetsbaar en intiem. Je moet als psycholoog daarom echt goed geschoold zijn. Kijk naar de opleidingen, vraag er naar, vraag naar aanvullende opleidingen of cursussen. Je merkt snel genoeg of het in orde is allemaal.

Kijk naar de beroepsvereniging

Overigens, makkelijker is het om te kijken of de psycholoog is aangesloten bij een beroepsvereniging. Dan is de kwaliteit gegarandeerd; en het is voor jou best lastig om te zien of die opleiding die de psycholoog in Berlijn deed nu goed is of juist niet – de beroepsvereniging neemt alle twijfel weg. Om bij zo’n vereniging aangesloten te mogen zijn, heeft de psycholoog zich moeten bewijzen in opleiding, begeleiding en overleg.

Spreekt de psycholoog je persoonlijk aan?

Elke behandeling is uniek, onze samenwerking is bijzonder. Aan de ene kant heeft de psycholoog ervaring en kennis, aan de andere kant heeft hij of zij jou nodig om het te doen. Jij doet het werkt, jij vindt de oplossingen en jij moet het allemaal in de praktijk brengen. Daarom is het zo belangrijk dat we elkaars taal spreken. Ik ben getraind om heel dicht bij jou manier van denken en doen te kunnen komen, maar een deel is ook gewoon ‘de klik’: passen we als mens bij elkaar? Kijk dus ook altijd of de toon je aanspreekt.

Contact

Heb je nog vragen of ben je benieuwd wat ik voor je kan doen? Vul het contactformulier in of neem telefonisch contact op voor een kennismaking.